Trobarem les xerrades i taules rodones com a eix central de debat, que comptaran amb la presència d’experiències en projectes d’àmbit local, però amb horitzó global, per poder ser un exemple des d’un punt de vista constructivista i no fatalista, sent conscients de l’estat amb el qual ens trobem i fent front a les crisis actuals. Parlarem d’habitatge cooperatiu, de transició ecosocial, d’ecofeixisme, de cultura i sostenibilitat, d’espai públic i comú,  i molts més temes que donaran forma a la Regadora d’enguany.

TAULES RODONES

“Adobant l’arquitectura II”

Adobar l’arquitectura és enriquir-la, assaonar-la per a donar-li un gust especial. És possible adobarla amb els valors de l’economia social i solidària? Després de la primera edició del curs ‘Organització cooperativa i món professional’ (2022), ara arriben els resultats de la segona edició del curs (2023), on porfesssorat i alumnat presenten els seus articles i treballs per a intentar donar resposta a aquesta pregunta.

Amb: Simona Cerri i Adrià Vilajoana coordinadors del llibre i també de l’assignatura d’organització cooperativa i món professional a la ETSAV, (d’on surt el llibre) a més de socis de la cooperativa d’arquitectura Arqbag.

Dia: 12

Hora: 19h

Lloc: Estruch

Divendres 15 (Park(ing) Day)

La Obrera i El Tallaret Espais referents a la ciutat en cultura, comunitat i barri.
Hora: 17:30h

Lloc: Pàrquing dels FGC de la Creu Alta

Refugis climàtics.

Ponents: ADENC i PEUS

Hora: 18h30

Lloc: Pàrquing dels FGC de la Creu Alta

Dissabte 16

Nous models de convivència: sol comunitari, habitatge cooperatiu i patrimoni comunal, mb:  Gloria Rubio (La Dinamo), Fundació Emprius, Holon ( Adrià Garcia i Mateu).

Modera: Simona Cerri, cooperativa Arqbag

Per capgirar la producció capitalista de l’espai necessitem abandonar la idea de l’acumulació privada del capital, construir espais per a la vida que ens permetin solucionar necessitats individuals i comunes, promoure alternatives al model de tinença hegemònic i impulsar la propietat col·lectiva. Amb les diferents experiències convidades explorarem projectes i maneres de viure alternatives per a contribuir al dret a l‘habitatge i al dret a la ciutat: pràctiques per a la desmercantilització del sol i l’accés a un habitatge digne, la construcció d’estructures de governança compartida i la gestió col·lectiva d’espais comunitari. La taula pretén destacar l’articulació, tant en àmbit urbà com rural, d’iniciatives capaces de posar en pràctica altres formes d’habitar, de produir i de relació amb la comunitat i l’entorn.

Hora: 11h

Lloc: Auditori Cal Balsach

Assemblea, Sabadell cap a la transició ecosocial.

Hora: 12h30

Lloc: Espai relacional, Cal Balsach.

Farenheit 98: llibres i agitació a l’espai públic, amb: Ethel Baraona (crítica, editora y comisaria d’arquitectura), Curro Claret (dissenyador industrial), Anna Santacreu i Jose Costa (arquitectes, Col·lectiu Enredant) i Júlia Marbà (Arquitecta, Ambaixadora del projecte Placemaking for Inclusion)

Modera: Arnau Boix, de Pla Estel.

Els llibres et poden mostrar un món diferent. Et poden portar a un lloc on mai has estat. Un cop has visitat altres mons, mai no podràs estar del tot content amb el món on vas créixer. I les persones descontentes poden revolucionar els seus mons, fer-los millors, fer-los diferents (Neil Gaiman). Amb aquesta taula de debat, encetem la Sala Nòmada de Lectura a l’espai públic de Sabadell, un conjunt d’espais de lectura itinerants, espontanis i paràsits que, començant per la Creu Alta, tenen la la intenció de ‘parasitar’ les participants i visitants de La Regadora, les idees, els continguts i els llocs, i provocar un contagi de coneixement. La Sala Nòmada de Lectura, inspirada totalment en el projecte “Parasitic Reading Room” (dpr-barcelona + Rosario Talevi), vol ser també una escola espontània, feta de la lectura en veu alta d’una selecció de textos relacionats amb l’agitació i la millora de l’espai públic com a estratègia transformadora dels nostres barris i dels seus habitants.

Hora: 16h

Lloc: C. Papa Pius XI, davant Biblioteca

Canviar el sistema a través de la cultura és possible, amb: Nando Cruz (periodista musical), Festival Cridem Pel Clima i El Tingladu.

Modera: Pol·len edicions.

Hora: 17h

Lloc: Espai relacional Cal Balsach

La cultura, amb la seva influència constant i arreu, té el potencial de ser una poderosa força de transformació social i política. Quan parlem de canviar el sistema a través de la cultura, estem parlant de la capacitat de les expressions artístiques, les creences i les pràctiques compartides d’una societat per transformar les mentalitats i les estructures que la conformen. No obstant això, canviar el sistema a través de la cultura no és un procés senzill ni immediat. Requereix temps i persistència. Cal construir moviments culturals sòlids i compromesos, així com connectar aquestes expressions amb accions polítiques i socials concretes. Per aconseguir un canvi real en el sistema a través de la cultura, és crucial incloure aspectes com la recuperació de l’espai comú, propostes de sostenibilitat, cura de l’entorn, comunitat, economia social i solidària, i la igualtat de gènere. Aquests elements són fonamentals per a una transformació completa i inclusiva.

Eco-feixisme: la societat que sobra. Amb: Carlos Taibo, i per confirmar.

Modera: Míriam Uncedo

Què és l’eco-feixisme i com de perillós és caure en els seus paranys? Posem sobre la taula el context polític actual i quins són els principals missatges de l’eco-feixisme, com s’aborda aquesta perillositat des de les polítiques públiques de les ciutats i països i com afecta localment i globalment aquests discursos al futur de les ciutats i les societats?

Hora: 18h

Lloc: Auditori Cal Balsach.